Checklist opzet WordPress blog

Het opzetten van een website of weblog in WordPress is snel gedaan. Via www.wordpress.com heb je in een paar minuten een website of blog online staan. Je URL ziet er dan als volgt uit: www.jouwnaam.wordpress.com.
De mogelijkheden van deze versie zijn echter beperkt. Om optimaal gebruik te kunnen maken van WordPress is een gehoste versie www.wordpress.org zeer aan te raden. 

Voordelen van WordPress.org

Buiten dat de URL alleen jouw naam bevat, zonder de toevoeging .wordpress.com heeft deze versie nog een aantal voordelen die wordpress.com niet kent.

Voor de gehoste versie van WordPress.org zijn duizenden plug-ins ontworpen. Kleine stukjes software waarmee je functionaliteiten aan je website kunt toevoegen die je niet wilt missen. De belangrijkste daarvan is het optimaliseren van de vindbaarheid van je website.

Als je besluit het opzetten van een website of weblog niet uit te besteden maar zelf te gaan doen zijn hier een aantal zaken waar je aan dient te denken en geef ik je aantal tools. Omdat het aanbod en de mogelijkheden bijna onuitputtelijk zijn beperk ik me tot een of twee opties per onderdeel.

Checklist

1. Doelstelling
Waarvoor ga je de website of weblog inzetten. Hiervoor zijn meerdere doeleinden mogelijk.

2. Goede website naam
Een naam die bij voorkeur al iets zegt over je bedrijfsactiviteit.

3. Domeinregistratie, hosting en back-ups
Betaalbaar en betrouwbaar is KeurigOnline.

4. Passend design
Er zijn vele gratis templates of themes voor WordPress die je kunt downloaden via WordPress zelf of op diverse andere sites. Afhankelijk van het thema kun je deze in meerdere of mindere mate nog zelf aanpassen als je een beetje kennis hebt van css en html. Je kunt ook een design laten maken door een webdesigner.

5. Childtheme
Als je zelf wijzigingen aan wilt brengen in je theme is het raadzaam een childtheme te gebruiken. Als het theme dat je gebruikt een update heeft en je zou deze doorvoeren ben je alle aanpassingen die je in je theme hebt gemaakt kwijt.

6. Favicon
In de tab van je browser kun je voor je website een afbeelding uploaden, een website icoontje. Dit is een afbeelding van 16×16 px die je kunt uploaden in de rootdirectory, de www-map van je website.

Plug-ins en overige aanbevelingen:

1. SEO van Yoast
Hiermee kun je de vindbaarheid van je website heel eenvoudig optimaliseren. Een andere die je kunt gebruiken is SEO all-in-one.

2. Meta-tags
Maak gebruik van meta-tags als je geen SEO pakket installeert.

3. Sitemap
Meld je sitemap aan bij Google Webmaster Tools. Je kunt een handmatige sitemap uploaden naar je website of een plug-in gebruiken.

4. Google robot
De zoekrobot van Google doorzoekt je site en kijkt in hoeverre je hebt aangegeven wat wel en niet te indexeren. Het eenvoudigst is een robot.txt file te uploaden in je rootdirectory van je website.

5. Google Analytics
Om te kunnen monitoren hoe je website bezocht wordt gebruik je Google Analytics. Hiermee genereer je een code die je op elke webpagina dient te plaatsen tussen de begin <head> en einde <head> sectie van die pagina. Met de SEO plug-ins is dat eenvoudig voor alle pagina’s eenmalig in te voeren.

6. Listbuilding
Om eenvoudig mailadressen van je bezoekers te verzamelen is WP e-mail capture een optie of een uitgebreidere versie met meer mogelijkheden is Mailchimp.

7. Social Media koppelingen
Als je een Facebook, Twitter, LinkedIn en/of andere social media accounts hebt kun je je website of weblog hieraan linken en vice versa. Zo kun je denken aan je Twitter berichten weergeven op de website of je weblogpost automatisch doorplaatsen op je Facebook pagina. Afhankelijk van de gewenste toepassingen zijn er diverse plug-ins te downloaden.

8. Share buttons
Laat je bezoekers de berichten of pagina’s van je website delen op of via hun social media accounts met de share- or add-this buttons.


Weet jij nog “must have” plug-ins of heb je nog andere tips? Zet ze dan in het onderstaande reactieveld. Het wordt zeer gewaardeerd.

Ik verneem graag van je!

 

 


Leave a Reply